Sector primari:
Definició de sector primari:Es el conjunt d’activitats que donen com a obtenció,els aliments per a la consumició humana i matèries primeres per al sector secundari,com la industria.
Agricultura:
Elements influents.
Elements que influeixen en el desenvolupament de l’agricultura son:
-Clima: Exemple:En un hort,es necessita unes bones condicions climàtiques,d’humitat i temperatura per que tots els vegetals puguin créixer a,m normalitat,si tots aquests factors son molt baixos o molt elevats ,diem que es un factor que influeix en el desenvolupament
-Relleu:se sol localitzar a les planes i al fons de les valls mes amples,a vegades per aprofitar el terreny s’hi construeixen bancals i feixes.
-Sòl: No tots són aptes per l’agricultura. Depenent de la textura, l’acidesa.
Característiques:
El paisatge natural es modifica en paisatge agrari amb la finalitat d’obtenir aliments
Els diferents elements que constitueixen el paisatge agrari poden ser molts però els més principals son aquests:
-Parcel·les

-Sistema de conreu

-El poblament.


Tipus d’Agricultura:
Itinerant per cemació.
| ![]() | |
Extensiva de secà
| ![]() | |
Irrigada
| ![]() | |
Agricultura de mercat
|
Agricultura de mercat
| ![]() |
Agricultura d’especulació
| ![]() | |
Els transgènics
| ![]() | |
Agricultura mediterrània
| ![]() |
Ramaderia.
-Tipus:
Ramaderia tradicional: Acostuma a complementar l’agricultura. Es basa en petits ramats.
Ramaderia comercial o de mercat: L’objectiu es vendre la producció al mercat i obtenir-ne el màxim benefici. Hi ha dos tipus: intensiva i extensiva.
-Cria i alimentació de bestiar:
Hi ha 3 tipus:
Estabulada: Ramat s’alimenta amb pinsos i està sotmesa a constants controls.

Semi estabulada: S’alimenta de pastures naturals i també s’alimenta de farratges i es pròpia de la zona atlàntica d’Europa.

No estabulada: S’alimenta de pastures naturals. Es una ramaderia extensiva.

Pesca:
-Tipus:
Tradicional: Prop de la costa, es basa en l’aprofitament de recursos naturals i es pròpia de regions poc desenvolupades.
Industrial: Té com a objectiu obtenir el màxim nombre de captures i necessita recursos econòmics i tecnologia avançada. D’aquesta n’hi ha tres tipus:
· D’altura: la duen a terme vaixells grans i porten radars per detectar el peix.

· Gran pesca: es duu a terme a aigües molt llunyanes de la costa.

-Tècniques:
La pesca d’arrossegament: L’ús de xarxes que escombren el fons marítim i és perjudicial pel medi ambient.
La pesca de descàrregues elèctriques: Atreu als peixos i posteriorment són xuclats.
-Zones:
Hi ha tres zones anomenades caladors:
Plataforma continental extensa: Aigües poc profundes, agitades i favorable per la vida als peixos.
Zones de contactes entre corrents marins freds i càlids: S’hi concentren espècies d’aigües fredes i càlids.
Zones costaneres properes als corrents marins freds: Hi ha molt plàncton vegetal i serveix d’aliment a molts animals marins.
-Problemes principals:
Sobreexplotació: El recursos cada vegada més eficients provoquen una sobreexplotació i provoca que un gran nombre de zones de pesca s’utilitzen fins a un límit màxim sostenible. Algunes organitzacions demanen mesures per preservar els recursos marins.
-Es obligatori xarxes de malla amplia.
-Dimensions mínimes del que capturen.
-Establiment de temporades de veda.
-Limitació de la capacitat.
L’ampliació de les aigües jurisdiccionals: Es basa en la lliure utilització dels mars.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada